poniedziałek, 9 września 2013

Zupa gulaszowa wg przepisu Kingi Paruzel

II faza



SKŁADNIKI:
  • 1 kg mięsa wołowego
  • pomidory w puszce
  • pulpa pomidorowa
  • 1 papryczka chili
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • papryka słodka mielona
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 szalotki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1/2 seler korzeń pokrojony w kostkę
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 l bulionu drobiowego odtłuszczonego
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty kilka ziaren
  • sól i pieprz
  • mąka owsiana lub mielone otręby



JAK ZROBIĆ:

1. Mięso pokroić w równą kostkę. Dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką.
2. Mięso smażyć porcjami na rozgrzanej patelni. Odkładać do dużego garnka.
3. Kiedy mięso będzie już usmażone zalać bulionem i dusić na małym ogniu ok 15 min. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty.
4. Pokroić w kosteczkę szalotki, czosnek poszatkować a czerwoną cebulę pokroić w talarki. Obsmażyć na patelni na której smażyliśmy mięso do momentu aż się zeszkli. Dodać do mięsa.
5.  Do garnka dodać pulpę pomidorową i pomidory z puszki, drobno posiekane chili oraz seler i marchewkę pokrojoną w kostkę.
Całość gotować na małym ogniu do momentu za mięso będzie miękkie. Jeżeli zupa jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody.
6. Przed samym końcem do zupy dodać pokrojoną w paski paprykę żółtą i czerwoną, pokrojony ogórki oraz seler naciowy. Tak aby warzywa były jędrne a nie rozgotowane.
7. Zupę doprawiamy solą, pieprzem Dodajemy świeżą, zieloną pietruszkę.









2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj