II faza
SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa wołowego
- pomidory w puszce
- pulpa pomidorowa
- 1 papryczka chili
- papryka żółta
- papryka czerwona
- papryka słodka mielona
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 szalotki
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1/2 seler korzeń pokrojony w kostkę
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 l bulionu drobiowego odtłuszczonego
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty kilka ziaren
- sól i pieprz
- mąka owsiana lub mielone otręby
JAK ZROBIĆ:
1. Mięso pokroić w równą kostkę.
Dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką.
2. Mięso smażyć porcjami na
rozgrzanej patelni. Odkładać do dużego garnka.
3. Kiedy
mięso będzie już usmażone zalać bulionem i dusić na małym ogniu ok 15
min. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty.
4. Pokroić w kosteczkę szalotki,
czosnek poszatkować a czerwoną cebulę pokroić w talarki. Obsmażyć na
patelni na której smażyliśmy mięso do momentu aż się
zeszkli. Dodać do mięsa.
5. Do garnka dodać pulpę
pomidorową i pomidory z puszki, drobno posiekane chili oraz seler i marchewkę
pokrojoną w kostkę.
Całość gotować na małym
ogniu do momentu za mięso będzie miękkie. Jeżeli zupa jest
za gęsta dodać więcej bulionu lub wody.
6. Przed samym końcem do
zupy dodać pokrojoną w paski paprykę żółtą i czerwoną, pokrojony
ogórki oraz seler naciowy. Tak aby warzywa były jędrne a nie rozgotowane.
Zupa gulaszowa jest mega mega :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam.
mniam, bardzo lubię gulaszową.
OdpowiedzUsuń