Sezon na grzyby już się zaczął. My zbieramy i suszymy wszystko na bożonarodzeniowe pierogi z kapusta i grzybami ale z maślaków zrobiliśmy zupę.
SKŁADNIKI:
- Grzyby - ja miałam maślaki
- Kostka rosołowa
- Liść laurowy
- Dwa ziela angielskie
- Przyprawa do zup
- Mała cebulka
- Makaron pełnoziarnisty
- łyżeczka mąki kukurydzianej lub owsianej
JAK ZROBIĆ:
- Grzyby umyć ( maślaki obrać) i pokroić w kostkę
- W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej grzyby i chwile przegotować
- Wylać na cedzak i zlać zimna wodą ( tak aby pozbyć się resztek brudu jaki został na grzybach)
- Przygotować wywar - w garnku zagotować wodę ok1,5l wraz z kostka rosołową i przyprawami
- Do gotującej się wody wrzucić grzyby i gotować na małym ogniu około 30 minut
- W osobnym garnku zagotować pól paczki makaronu (dla 2 osób lub na dwa dni)
- Do szklanki wlać 1/2 wywaru i rozpuścić w nim mąkę - wlać do zupy w celu zagęszczenia jej
- Zupę podawać z makaronem i jeśli ktoś lubi z pietruszka.
- Jeżeli ktoś zamiast kawałków grzybów woli krem ( tak jak mój mąż ) to przed podaniem należy zblenderowac zupę w garnku
mam troszkę grzybów suszonych jeszcze z zeszłego roku, akurat będzie na zupę. wczoraj kupiłam kurki i dzisiaj będzie sos! mniammmm :) bardzo lubię grzyby.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam grzybowej...mniam :)
OdpowiedzUsuńSprzedaję maszynę do wypieku chleba- więcej na moim blogu- zdrowiezwyboru.blogspot.com Pozdrawiam