poniedziałek, 13 maja 2013

Tarta szpinakowa

II faza



DÓŁ

SKŁADNIKI:
  • 200-250 dag twarogu 0% tłuszczu
  • 6 łyżek otrębów (4owsiane + 2 pszenne) nie mielonych
  • Przyprawa do pizzy ( mogą być zioła prowansalskie )
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
JAK ZROBIĆ:

  1. Całość zmiksować
  2. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 30minut

GÓRA

  • Opakowanie mrożonego szpinaku
  • Duża cebula
  • Ser piórko ok 200g
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Odrobina mleka
JAK ZROBIĆ:
  1. Szpinak rozmrozić
  2. Na patelni zeszklić cebulę pokrojona w drobną kostkę
  3. Dodać szpinak i smażyć przez kilka minut, na koniec dodać trochę mleka, przemieszać i odstawić do ostygnięcia
  4.  Do miski zetrzeć ser, wbić jajka i dodać usmażony szpinak z cebulą
  5. Doprawić solą, pieprzem, gałka muszkatołową
  6. Dobrze wymieszać
  7. Gdy spód się upiecze wylać na niego masę szpinakową i zapiekać około30-40 minut w 200 stopniach (aż wierzch zacznie się rumienić)





1 komentarz:

  1. czy na pewno 250 dag sera? to tyle co 2 i pół kilo...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj