DÓŁ
SKŁADNIKI:
- 200-250 dag twarogu 0% tłuszczu
- 6 łyżek otrębów (4owsiane + 2 pszenne) nie mielonych
- Przyprawa do pizzy ( mogą być zioła prowansalskie )
- 0,5 łyżeczki soli
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Całość zmiksować
- Piec w piekarniku w 180 stopniach około 30minut
GÓRA
- Opakowanie mrożonego szpinaku
- Duża cebula
- Ser piórko ok 200g
- 2 jajka
- Sól, pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Odrobina mleka
- Szpinak rozmrozić
- Na patelni zeszklić cebulę pokrojona w drobną kostkę
- Dodać szpinak i smażyć przez kilka minut, na koniec dodać trochę mleka, przemieszać i odstawić do ostygnięcia
- Do miski zetrzeć ser, wbić jajka i dodać usmażony szpinak z cebulą
- Doprawić solą, pieprzem, gałka muszkatołową
- Dobrze wymieszać
- Gdy spód się upiecze wylać na niego masę szpinakową i zapiekać około30-40 minut w 200 stopniach (aż wierzch zacznie się rumienić)
czy na pewno 250 dag sera? to tyle co 2 i pół kilo...
OdpowiedzUsuń