wtorek, 14 maja 2013

Tarta mocno cytrynowa




CIASTO

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mazeiny
  • 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
  • 3/4 szklanki słodzika w proszku
  • 1 żółtko
JAK ZROBIĆ:
  1. Wszystkie składniki wyrabiamy (najpierw mieszany łyżką a potem zagniatamy)
  2. Wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażarce na 2 godziny
  3. Po upływie tego czasu wyjmujemy z zamrażarki i ucieramy na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy (jeśli jest silikonowa nie musimy nic robić, jeśli metalowa wykładamy pergaminem)
  4. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach (rozgrzany piekarnik)
MASA CYTRYNOWA

SKŁADNIKI:
  • Około 500g serka homogenizowanego (dałam pół naturalnego i pol waniliowego
  • Pól dużej cytryny
  •  15 tabletek słodzika rozpuszczonego w malej ilości cieplej wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
JAK ZROBIĆ:
  1. Cytrynę sparzamy i ocieramy z niej skórkę i wyciskamy sok
  2. W misce miksujemy żółtka, serek i słodzik dodajemy skórkę z cytryny i sok
  3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywna pianę
  4. Na koniec mieszamy białka za pomocą łyżki z masą serowa
  5. Całość przelewamy na podpieczony spód i pieczemy około 30 minut (albo do czasu gdy gore się przyrumieni)
  6. Gdy ciasto wystygnie to sporo opadnie ( choć to różnie bywa :)


Jest naprawdę  orzeźwiające i pyszne:P Więcej zdjęć nie zdążyliśmy zrobić bo ciasto zniknęło xD






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj