wtorek, 17 września 2013

Ciasto słodko - kwaśne

Deser II etap



SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 8 łyżki otrąb ( 6 owsiane  + 2 pszenne )
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1 czubata łyżka odtłuszczonego kakao
  • 2 jajka
  • 8 tabletek słodzika rozpuszczonego w cieplej wodzie
  
JAK ZROBIĆ CIASTO:
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni
  2. Żółtka oddzielić od białek
  3. Z białek ubić pianę
  4. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki razem z żółtkiem
  5. Gdy masa będzie jednolita dodać ubite białka
  6. Wyłożyć na silikonowa formę do pieczenia i piec przez 15-20 minut
  7. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia
  8. Gdy spód będzie już zimny pokrusz go drobno i rozłóż równo na całej tortownicy- lekko przygnieć

SKŁADNIKI NA GÓRĘ:
  • dżem bez cukrowy
  •  250ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania serka homogenizowanego Maćkowy - nie wiem jaka pojemność
  • łyżka kakao
  • maliny do dekoracji
 
JAK ZROBIĆ GÓRĘ:
  1. Następną warstwą będzie dżem - ja użyłam własnej roboty posłodzonego słodzikiem. Rozkładamy cienka warstwę na całej powierzchni ciasta.
  2. MASA SEROWA - w 250ml gorącej wody rozpuść 2 łyżki żelatyny, poczekaj do ostudzenia i zmieszaj z serkami homogenizowanymi, kakao i słodzikiem
  3. Masę wylej na pozostałe warstwy
  4. Udekoruj malinami








2 komentarze:

  1. Niesamowicie zdrowe, szybkie i zgaduję, że również pyszne! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj