poniedziałek, 16 września 2013

Zapiekanka z cukini

II faza



Pomysł zaczerpnięty z TVP1 od Roberta Sowy ( przepisy na stronie Dorady Smaków )


SKŁADNIKI:
  • 1 Cukinia
  • 1 Papryka czerwona
  • 1 Papryka zielona
  • 1 Papryka żółta
  • 1 Cebula
  • 1 Cebula czerwona
  • 0,5kg mortadeli drobiowej lub szynki w kawałku  ( może być też mięso mielone drobiowe )
  • Oliwki zielone ( ja dałam pół słoiczka z papryką z Lidla )
  • Ser żółty Piórko
  • 3 jajka
  • Sól,pieprz

JAK ZROBIĆ:
  1. Cebulę kroimy w kostkę, cebule czerwoną w piórka
  2. Cukinie obieramy ze skóry solimy i osuszamy na papierze.Kroimy w grubsza kostkę.
  3. Paprykę kroimy w średnią kostkę.
  4. Na patelni podsmażamy obie cebule, dodajemy cukinie. Jak wszystko zacznie nabierać koloru dorzucamy papryki.
  5. Mortadele kroimy w drobna kostkę ( najlepiej zmielić ją w maszynce na wkładzie jak w tarce na oczkach serowych )
  6. Usmażone warzywa wrzucamy do miski, dodajemy mortadelę i całość mieszamy. ( jeżeli ma to być mięso mielone , musimy je najpierw podsmażyć )Doprawiamy
  7. Wymieszaną całość przekładamy do naczynia żaroodpornego
  8. Ser ścieramy na tarce, dodajemy 3 jajka i pokrojone oliwki. Całą masę wylewamy na zapiekankę.
  9. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy jakieś 30-40minut
Niestety więcej zdjęć nie mam zrobionych ponieważ mąż zrobił tą zapiekankę na szybko i bez fot :( Ale jest bardzo pyszna i fajny smak nadają tu oliwki :)


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj