środa, 18 września 2013

Bałkańskie kevapcici

III faza



Bardzo fajny przepis który można śmiało powiedzieć wygląda jak zwykłe kotlety mielone ale sposób podania zupełnie inny i od razu chce się czegoś nowego smakować :) Zastanawiam się czy do tego mięsa nie dodać też lekko podsmażonej papryki pokrojonej w małą kostkę? :)


SKŁADNIKI:
  • 80g kaszy kuskus
  • 350g mięsa mielonego wołowego lub drobiowego
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Olej do posmarowania
  • Sos tysiąca wysp
  • Warzywa
JAK ZROBIĆ:
  1. Kaszę kuskus zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na około 10-15min
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni
  3. Mięso w misce  mieszamy razem z cebula, czosnkiem, przyprawami i kaszą
  4. Z mięsa formujemy mokrymi rekami wałeczki które następnie nabijamy na patyczki ( patyczki moczymy w zimnej wodzie )
  5. Układamy na aluminiowej tacce i grillujemy lub smażymy na patelni grillowej
  6. Podajemy z sosami i warzywami :)







2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, aż chce się przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać w tobie pasję do gotowania. Super że zarażasz ludzi pasją.
    Zapraszam: tabletki na odchudzanie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj