Idealne na przystawkę w Ugotowanych , na romantyczna kolacje we dwoje, piątkowy postny wieczór lub na inna okazję :)
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- Mąka kukurydziana
- Mleko
- Jajko
- Sól i pieprz
- Zioła prowansalskie
- Szczypta chili
- Kalmary w krążkach
- 1 łyżka oliwy
- Rukola
- Pomidorki cherry
- Ser Piórko ( najlepszy do tego jest parmezan :) )
- Jogurt naturalny 2 łyżki
- 2-3 ząbki czosnku
- Oregano
JAK ZROBIĆ:
- Robimy bardzo gęste ciasto naleśnikowe - do miski wbijamy jedno jajko, 1/4 szklanki mleka, zioła oraz mąkę (sypiemy jej tak dużo aby ciasto było gęste)
- Wrzucamy krążki kalmarów do ciasta i odstawiamy na kilka minut
- W tym czasie przygotowujemy sos - czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami
- Na teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pojedynczo krążki kalmarów tak aby się nie stykały
- Smażymy z obu stron około 4-5 minut co jakiś czas przewracając aby ciasto się nie przypaliło
- N dużym płaskim talerzu rozkładamy rukole , pomidorki pokrojone na pół. Na to gorące kalmary i posypujemy je serem :) Dla ozdoby można polać octem balsamicznym.
- Podajemy z sosem w osobnej miseczce :)
Przepis ten można tak samo zrobić z kalmarami bez ciasta. Wtedy surowe kalmary mieszamy z ziołami i odrobiną oliwy. Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Po czasie wyjmujemy kalmary i dajemy im nabrać bardziej pokojowej temperatury. Smażymy je na patelni grillowej i podajemy w taki sam sposób. Należy uważać i często je obracać ponieważ szybko się przypalą a w środku będą surowe.
Przeczytałam sałatka z komarów xD Tygodniowe zmęczenie :D Dobra opcja, ta sałatka!
OdpowiedzUsuńOK to wyglada niebiańsko, kalmary nomnom ja ostatno gotuje z mojanowafigura.pl/przepisy zerknij sobie bo tez fajne rzeczy na dukana mozna znaleźć, jak patrze na twoj przepis to sobie przypominamjak na poczatku zajadalam sie twarogiem tylko codziennie bo myslalam ze to jedyne wyjscie ;d
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńJadłam podobną sałatke, tylko zamiast kalmarów były krewetki. Przepyszna ;)
OdpowiedzUsuńhttp://beondieteathealthy.blogspot.com/
Interesujący przepis, pewnie mi nie wyjdzie ale wypróbuję :) Coś dawno Cię nie było na blogu ?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam kalmarów w cieśnie. Będę musiała wypróbować.
OdpowiedzUsuń