Pomysł zaczerpnięty z TVP1 od Roberta Sowy ( przepisy na stronie Dorady Smaków )
SKŁADNIKI:
- 1 Cukinia
- 1 Papryka czerwona
- 1 Papryka zielona
- 1 Papryka żółta
- 1 Cebula
- 1 Cebula czerwona
- 0,5kg mortadeli drobiowej lub szynki w kawałku ( może być też mięso mielone drobiowe )
- Oliwki zielone ( ja dałam pół słoiczka z papryką z Lidla )
- Ser żółty Piórko
- 3 jajka
- Sól,pieprz
JAK ZROBIĆ:
- Cebulę kroimy w kostkę, cebule czerwoną w piórka
- Cukinie obieramy ze skóry solimy i osuszamy na papierze.Kroimy w grubsza kostkę.
- Paprykę kroimy w średnią kostkę.
- Na patelni podsmażamy obie cebule, dodajemy cukinie. Jak wszystko zacznie nabierać koloru dorzucamy papryki.
- Mortadele kroimy w drobna kostkę ( najlepiej zmielić ją w maszynce na wkładzie jak w tarce na oczkach serowych )
- Usmażone warzywa wrzucamy do miski, dodajemy mortadelę i całość mieszamy. ( jeżeli ma to być mięso mielone , musimy je najpierw podsmażyć )Doprawiamy
- Wymieszaną całość przekładamy do naczynia żaroodpornego
- Ser ścieramy na tarce, dodajemy 3 jajka i pokrojone oliwki. Całą masę wylewamy na zapiekankę.
- Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy jakieś 30-40minut
Mmmm zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńa warto spróbować. cukinie w ogródku cały czas rosną:)
OdpowiedzUsuń