piątek, 11 stycznia 2013

Stek wołowy z fasolka szparagową

Stek wołowy z fasolka szparagową



Skład:

  • 300 g Wołowiny dobrej jakości (polędwica, rozbratel, antrykot, udziec nie polecam natomiast ligawy. Jest to twarda częśc wołowiny i nadaje się do jedzenia po duszeniu przez 5 godzin lub po zmieleniu)
  • sól, pieprz
  • fasolka szparagowa mrożona 300g
  • plasterek serka topionego light
Najpierw zajmujemy sie fasolka
  1. Gotujemy okolo 1litra poolonej wody
  2. gdy woda wrze wrzucamy fasolke
  3. gotujemy az zmieknie, okolo 15 minut
w tym czasie przygotowujemy steka





1.Wołowine kroimy na plastry około 3 cm, możemy lekko rozbic gdy wyjdzie za gruby
2. obficie obsypujemy solą morska i pieprzem z młynka
3.Steki kładziemy na mocno rozgrzaną patelnie i smazymy przewracajac co minute

I tak w zaleznosci od tego jakiego steka chcemy uzyskac
laczny czas pieczenia
Krwisty 4 minuty
srednio wysmażony 6 minut
mocno wysmazony 8 minut

pamietajmy o przewracaniu

odcedzona fasolke kladziemy na talerz a na gore układamy pokrojone na paski kawalki serka topionego, obok kladziemy naszego pysznego steka i obiad gotowy

smacznego

2 komentarze:

  1. Nigdy, ale to przenigdy nie solimy wołowiny przed smażeniem!!!!! dlaczego? po pierwsze zawsze wyjdzie bardziej sucha i twarda niż mogłaby być. po drugie wołowina to wołowina i powinna smakować wołowiną- posolenie przed smażeniem da nam ten sam efekt smakowy, jak byśmy smażyły wieprzowinę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krok 4. Nacieramy mięso solą i pieprzem.
    Krok 5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
    Krok 6. Obsmażamy każdą stronę steku

    http://masterchef.tvn.pl/aktualnosci/wszystko-co-o-steku-warto-wiedziec,64952,1.html

    wzoruje sie na przepisach z neta...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj