Skład:
- 300 g Wołowiny dobrej jakości (polędwica, rozbratel, antrykot, udziec nie polecam natomiast ligawy. Jest to twarda częśc wołowiny i nadaje się do jedzenia po duszeniu przez 5 godzin lub po zmieleniu)
- sól, pieprz
- fasolka szparagowa mrożona 300g
- plasterek serka topionego light
- Gotujemy okolo 1litra poolonej wody
- gdy woda wrze wrzucamy fasolke
- gotujemy az zmieknie, okolo 15 minut
1.Wołowine kroimy na plastry około 3 cm, możemy lekko rozbic gdy wyjdzie za gruby
2. obficie obsypujemy solą morska i pieprzem z młynka
3.Steki kładziemy na mocno rozgrzaną patelnie i smazymy przewracajac co minute
I tak w zaleznosci od tego jakiego steka chcemy uzyskac
laczny czas pieczenia
Krwisty 4 minuty
srednio wysmażony 6 minut
mocno wysmazony 8 minut
pamietajmy o przewracaniu
odcedzona fasolke kladziemy na talerz a na gore układamy pokrojone na paski kawalki serka topionego, obok kladziemy naszego pysznego steka i obiad gotowy
smacznego
Nigdy, ale to przenigdy nie solimy wołowiny przed smażeniem!!!!! dlaczego? po pierwsze zawsze wyjdzie bardziej sucha i twarda niż mogłaby być. po drugie wołowina to wołowina i powinna smakować wołowiną- posolenie przed smażeniem da nam ten sam efekt smakowy, jak byśmy smażyły wieprzowinę.
OdpowiedzUsuńKrok 4. Nacieramy mięso solą i pieprzem.
OdpowiedzUsuńKrok 5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Krok 6. Obsmażamy każdą stronę steku
http://masterchef.tvn.pl/aktualnosci/wszystko-co-o-steku-warto-wiedziec,64952,1.html
wzoruje sie na przepisach z neta...