Pyszna wykwintna zupa ze szparagów, na pewno zasmakuje
SKŁADNIKI:
- Pęczek szparagów
- 1,5l wody
- Kostka rosołowa
- Łyżeczka vegety -lub innej przyprawy do zup
- Tymianek suszony
- Średnia cebula
- Druza marchewka
- Łyżka oliwy
- Świeżo zmielony pieprz
- Sol morska
- Odrobina białego wina do smaku
- tabletka słodziku
JAK ZROBIĆ:
- Cebule i marchewkę kroimy w drobna kostkę.
- Szparagi dokładnie obieramy (bo skórka jest gorzka) - zostawiamy 3-4 łebki do dekoracji zupy, kroimy je w kostkę
- Na oliwie podsmażamy cebule z marchewka, gdy trochę się przyrumieni dodajemy szparagi, posypujemy tymiankiem i całość smażymy na średnim ogniu okolo5 minut
- W garnku gotujemy wodę z kostką rosołowa, tabletka słodziku i przyprawą
- Wrzucamy wszystko z patelni i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, pod koniec całość blenderujemy
- Na 3 fazę możemy podawać z grzankami czosnkowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz