Ciasto robimy na 3 etapy, choć wydaje się trudne, wcale takie nie jest !
SKŁADNIKI SPÓD:
- 8 łyżek mąki owsianej
- 10 tabletek słodziku
- aromat rumowy
- 5 łyżek mleka w płynie
- 1 małe jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
- Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem
- Wlać do mini tortownicy lub keksowki najlepiej silikonowej
- Piec 15 minut
- 500 gram serka sernikowego typ Emilki
- słodzik 25 tabletek
- 2 żółtka
- 2 łyżki kawy zbożowej mielonej
- 1 opakowanie budyniu (wanilia lub śmietanka)
- łyżeczka proszku do pieczenia
JAK ZROBIĆ MASĘ:
- Wszystkie składniki zmiksować razem na jednolita masę
- Wylać masę na wcześniej przygotowany spód i piec 30 minut
SKŁADNIKI BEZA:
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 łyżka słodziku w proszku
- Białka ubić ze szczypta soli na sztywno
- Dodać słodzik i wyłożyć na podpieczone ciasto
- Piec 25 minut
NIE WYCIĄGAĆ Z PIEKARNIKA
Ciasto musi samo ostygnąć powoli w piekarniku. Najpierw zostawi na 30minut w zamkniętym. Po upływie tego czasu lekko uchylić i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia - najlepiej na cala noc
Jest pycha!!!
pysznosci;)
OdpowiedzUsuńSuper wyglada ciacho. Ale ja mam pytanie. Czy można dodać miodu prawdziwego zamiast słodzika? I jakiej ilości? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńZapewne można, ale nie będe sie wypowiadać. Podziwiam za umiejętność robienia bezy.
OdpowiedzUsuń