FAZA I
A to fajny przepis na kurczaka o bardzo aromatycznym smaku bazylii.
Jak dla mnie pycha byl
SKŁADNIKI:
- Średniej wielkości kurczak
- 2-3 ząbki czosnku
- liście świeżej bazylii
- przyprawa do kurczaka (zmieszana z bazylia suszona)
- mała cebulka
JAK ZROBIĆ:
- Kurczaka myjemy i kładziemy w naczyniu żaroodpornym piersiami w gore.
- Żeby nogi nie wyglądały źle możemy je związać nitka lub robimy nacięcia tam gdzie kończą się uda z wewnętrznej strony i naciągając skore krzyżujemy nogi i wkładamy w te nacięcia (na zdjęciu trochę to widać :)
- Czosnek tniemy na małe słupki i każdy słupek oplatamy liściem bazylii
- Ostrym, małym nożem robimy nacięcia w kurczaku i wkładamy w nie nasze zawiniątka czosnkowo-bazyliowe
- Na koniec kurczaka nacieramy przyprawami i obkładamy cebulą
- Pieczemy około 1,5 - 2 godzin - gdy skórka na kurczaku będzie rumiana
- Co jakiś czas otwieramy piekarnik i polewamy kurczaka woda lub tym co się wylało do brytfanki powstała w czasie pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz