środa, 17 lipca 2013

Kurczak bazyliowy


FAZA I


A to fajny przepis na kurczaka o bardzo aromatycznym smaku bazylii.


Jak dla mnie pycha byl




SKŁADNIKI:
  • Średniej wielkości kurczak
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liście świeżej bazylii
  • przyprawa do kurczaka (zmieszana z bazylia suszona)
  • mała cebulka
 
JAK ZROBIĆ:
  1. Kurczaka myjemy i kładziemy w naczyniu żaroodpornym piersiami w gore.
  2. Żeby nogi nie wyglądały źle możemy je związać nitka lub robimy nacięcia tam gdzie kończą się uda z wewnętrznej strony i naciągając skore krzyżujemy nogi i wkładamy w te nacięcia (na zdjęciu trochę to widać :)
  3. Czosnek tniemy na małe słupki i każdy słupek oplatamy liściem bazylii
  4. Ostrym, małym nożem robimy nacięcia w kurczaku i wkładamy w nie nasze zawiniątka czosnkowo-bazyliowe
  5. Na koniec kurczaka nacieramy przyprawami i obkładamy cebulą
  6. Pieczemy około 1,5 - 2 godzin - gdy skórka na kurczaku będzie rumiana
  7. Co jakiś czas otwieramy piekarnik i polewamy kurczaka woda lub tym co się wylało do brytfanki powstała w czasie pieczenia 
PAMIĘTAJCIE NA PROTEINĘ nie jemy skóry i skrzydełek - choć wiem że pysznie wyglądają

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj