Doskonałe jako przekąska lub kolacja. Na grilla czy na obiad. Cukinie można przyrządzać na wiele ciekawych i fajnych pomysłów.
Były na grillu faszerowane pieczarkami, były w leczo teraz jako bułka do hamburgera :)
SKŁADNIKI:
- 4 plastry cukinii o grubości około 2cm -2,5cm
- Mąka owsiana lub kukurydziana
- Jajko
- Ser piórko lub topiony light
- Kotlet mielony lub hamburger z wołowiny/ z drobiu
- Jogurt naturalny
- 2-3 ząbki czosnku
- Przyprawa do grilla
JAK ZROBIĆ:
- Cukinie pokroić w plastry około 2cm grubości
- Posolić z 2 stron i pozostawić na 10 minut. Po czym wytrzeć papierem wodę
- Posypać przyprawą do grilla
- Panierować jak kotlet w jajku i mące.
- Smażyć z obu stron aż do zarumienienia i zmięknięcia na wolnym ogniu. ( można także je grillować na grillu lub Raclette )
- Przygotować sos mieszając jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem
- Podsmażyć kotlety lub hamburgery na osobnej patelni. Pod koniec na każdy kotlet ułożyć po pół plasterka sera piórko lub topiony light ( ja używam z Lidla Linessa )
Oczywiście Mentos także pozdrawia wszystkich czytelników bloga :)
pycha, uwielbiam cukinie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Takich hamburgerów jeszcze nie jadłem, ale na pewno się skuszę bo grillowana cukinia jest naprawdę smaczna.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, a piesek mega słodki :)
OdpowiedzUsuń