poniedziałek, 2 września 2013

Cukinia z patelni lub z grilla

II faza

Doskonałe jako przekąska lub kolacja. Na grilla czy na obiad. Cukinie można przyrządzać na wiele ciekawych i fajnych pomysłów.

Były na grillu faszerowane pieczarkami, były w leczo teraz jako bułka do hamburgera :)



SKŁADNIKI:

  • 4 plastry cukinii o grubości około 2cm -2,5cm
  • Mąka owsiana lub kukurydziana
  • Jajko
  • Ser piórko lub topiony light
  • Kotlet mielony lub hamburger z wołowiny/ z drobiu
  • Jogurt naturalny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Przyprawa do grilla

JAK ZROBIĆ:

  1. Cukinie pokroić w plastry około 2cm grubości
  2. Posolić z 2 stron i pozostawić na 10 minut. Po czym wytrzeć papierem wodę
  3. Posypać przyprawą do grilla
  4. Panierować jak kotlet w jajku i mące.
  5. Smażyć z obu stron aż do zarumienienia i zmięknięcia na wolnym ogniu. ( można także je grillować na grillu lub Raclette )
  6. Przygotować sos mieszając jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem
  7. Podsmażyć kotlety lub hamburgery na osobnej patelni. Pod koniec na każdy kotlet ułożyć po pół plasterka sera piórko lub topiony light ( ja używam z Lidla Linessa )




 Oczywiście Mentos także pozdrawia wszystkich czytelników bloga :)





3 komentarze:

  1. Świetny pomysł :) Takich hamburgerów jeszcze nie jadłem, ale na pewno się skuszę bo grillowana cukinia jest naprawdę smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, a piesek mega słodki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj