czwartek, 8 sierpnia 2013

Zupa krem z białych szparagów

 FAZA II i III (z grzankami)



Pyszna wykwintna zupa ze szparagów, na pewno zasmakuje




SKŁADNIKI:
  • Pęczek szparagów
  • 1,5l wody
  • Kostka rosołowa
  • Łyżeczka vegety -lub innej przyprawy do zup
  • Tymianek suszony
  • Średnia cebula
  • Druza marchewka
  • Łyżka oliwy
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sol morska
  • Odrobina białego wina do smaku 
  • tabletka słodziku



JAK ZROBIĆ:

    1. Cebule i marchewkę  kroimy w drobna kostkę.
    2. Szparagi dokładnie obieramy (bo skórka jest gorzka) - zostawiamy 3-4 łebki do dekoracji zupy, kroimy je w kostkę
    3. Na oliwie podsmażamy cebule z marchewka, gdy trochę się przyrumieni dodajemy szparagi, posypujemy tymiankiem i całość smażymy na średnim ogniu okolo5 minut
    4. W garnku gotujemy wodę z kostką rosołowa, tabletka słodziku i przyprawą
    5. Wrzucamy wszystko z patelni i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, pod koniec całość blenderujemy
    6. Na 3 fazę możemy podawać z grzankami czosnkowymi


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Drukuj