czwartek, 29 sierpnia 2013

Zupa - botwinka

II faza




SKŁADNIKI:
  • Kostka rosołowa o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Około 2 litrów wody
  • Łyżeczka przyprawy do zup
  • Duży pęczek botwinki (lub dwa mniejsze)
  • Dwa buraki
  • Duży seler
  • Koncentrat barszczu
  • szczypta kwasku cytrynowego

JAK ZROBIĆ:

  1. Do garnka wlać wodę, dołożyć kostkę rosołową oraz przyprawy
  2. Buraki obrać i pokroić najpierw na ćwiartki a potem w plastry ( tak żeby były dość cienkie) następnie wrzucić je do gotującego się wywaru. 
  3. Gotować około 15-20 minut
  4. Selera obrać i pokroić w gruba kostkę i wrzucić do pozostałych składników
  5. Botwinkę BARDZO dokładnie umyć i pokroić całą w dość drobna kostkę - wrzucić do zupy
  6.  Doprawić kwaskiem cytrynowym
  7. Całość gotować około 20 minut aż wszystko będzie miękkie
  8. Na 5 minut przed końcem wlać koncentrat barszczu około 100-150 ml
  9. Podawać gorące :)



3 komentarze:

  1. Uwielbiam botwinkę :). MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  2. jem nie często, ale baardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy botwinki :D


    Reprezentuje refleksje na temat fit blogów..Liczę na wsparcie, opinie i obecność => www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj