niedziela, 15 grudnia 2013

Roladki serowo-szpinakowe

II faza

wyszło mi 7 sztuk

SKŁADNIKI:

Na farsz:

  • 2 duże cebule
  • opakowanie szpinaku mrozonego - najlepiej w lisciach
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy
  • serek kanapkowy - o malej zawartości tłuszczu - może być ze szczypiorkiem
Na ciasto:

http://anazaba.blogspot.com/2013/03/nalesniki-ciasto.html

Robię 3 porcje ciasta naleśnikowego - dodaje do ciasta szczyptę chili. Naleśniki muszą być cieniutkie tak wiec ciasto powinno być bardzo rzadkie, na patelnie wylewam chochle od zupy i rozprowadzam po całej patelni

JAK ZROBIĆ:


  1. Upiec naleśniki
  2. Cebulę pokroic w kostkę
  3. Czosnek przecisnąć przez praske.
  4. Na patelni na łyżce oliwy podsmażyc cebule razem z czosnkiem,
  5. Wrzucic na patelnie szpinak ( można go wczesniej rozmrozic albo wrzucic zamrozony)
  6. Smażyć do momentu aż szpinak zrobi się mięciutki -posolić i popieprzyć
  7. Naleśnik posmarowac cienka warstwa serka, nastepnie układac szpinak - jak na zdjeciu
  8. Zwijac w ruloniki, przeciąć na pół 
  9. OPCJONALNIE - Wstawić do piekarnika - 200stopni - na 10 minut, aby były chrupiące



9 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis na wykorzystanie szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń

  2. Cześć:)

    Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
    www.twojasylwetka.cba.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonały przepis, nie jadłam jeszcze nigdy takich rolad ..

    OdpowiedzUsuń
  4. Wychodzą Ci bardzo ładne naleśniki. Już wiem skąd moje współlokatorki wzieły ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szpinak. Gdzie kupiłaś patelnie na której smażysz naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię, ale jakoś ostatnio zapomniałam o nich. Kiedy tylko pojawi się świeży, ogródkowy szpinak na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinak pyszny i samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj