SKŁADNIKI:
- Kostka rosołowa o obniżonej zawartości tłuszczu
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Około 2 litrów wody
- Łyżeczka przyprawy do zup
- Duży pęczek botwinki (lub dwa mniejsze)
- Dwa buraki
- Duży seler
- Koncentrat barszczu
- szczypta kwasku cytrynowego
JAK ZROBIĆ:
- Do garnka wlać wodę, dołożyć kostkę rosołową oraz przyprawy
- Buraki obrać i pokroić najpierw na ćwiartki a potem w plastry ( tak żeby były dość cienkie) następnie wrzucić je do gotującego się wywaru.
- Gotować około 15-20 minut
- Selera obrać i pokroić w gruba kostkę i wrzucić do pozostałych składników
- Botwinkę BARDZO dokładnie umyć i pokroić całą w dość drobna kostkę - wrzucić do zupy
- Doprawić kwaskiem cytrynowym
- Całość gotować około 20 minut aż wszystko będzie miękkie
- Na 5 minut przed końcem wlać koncentrat barszczu około 100-150 ml
- Podawać gorące :)
Uwielbiam botwinkę :). MNIAM!
OdpowiedzUsuńjem nie często, ale baardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy botwinki :D
OdpowiedzUsuńReprezentuje refleksje na temat fit blogów..Liczę na wsparcie, opinie i obecność => www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com